🌹سیری در آیات حج9 🌹
سیری در آیات حج9
( برداشت های تربیتی از آیات حج)
الْحَجُّ أَشْهُرٌ مَعْلُوماتٌ فَمَنْ فَرَضَ فِیهِنَّ الْحَجَّ فَلا رَفَثَ وَ لا فُسُوقَ وَ لا جِدالَ فِی الْحَجِّ وَ ما تَفْعَلُوا مِنْ خَیْرٍ یَعْلَمْهُ اللَّهُ وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى وَ اتَّقُونِ یا أُولِی الْأَلْبابِ(بقره ۱۹۷)
حج، در ماههای معینی است ! و کسانی که (با بستن احرام، و شروع به مناسک حج،) حج را بر خود فرض کردهاند، (باید بدانند که) در حج، آمیزش جنسی با زنان، و گناه و جدال نیست! و آنچه از کارهای نیک انجام دهید، خدا آن را میداند. و زاد و توشه تهیه کنید، که بهترین زاد و توشه، پرهیزکاری است ! و از من بپرهیزید ای خردمندان!
ادامه پیام های تربیتی آیه :
1/در آیه فوق اسیب های رفتاری و نبایدها در حج بویژه پس از بستن احرام و تنبیه گفتن اشاره شده است که مبنایی برای سبک زندگی در حج و پس از اعمال حج است حفظ روحیه حج پس از حج ودر تعامل با مردم ، خدا و خود و جامعه و حتی طبیعت هدف مهم حاجیان باشد ، آن گونه که در حج آزار ما به مورچه ای نمی رسد و حق کندن گیاهی نداریم پس از حج نیز در حفظ محیط زیست و طبیعت کوشا باشیم .
عدم آمیزش و لذت گرایی جنسی و توجه به هدف های بالاتر
دروغ نگفتن و پرهیز از هر گونه حقیقت پوشی و حق کشی
کنترل زبان و دور شدن از آفات زبانی
عدم فخر فروشی بر دیگران
سوگند یاد نکردن و قسم نخوردن به اسم خدا " والله ، بالله و تالله " با عنوان جدال
ترک هر گونه جدال
2/ در مقابل آسیب ها و نباید های رفتاری توجه به نکات مثبت ، باید ها و ارزش های فکری و اعتقادی و رفتاری ، نگرشی و انگیزشی زیر اشاره و توصیه شده است .
خیر گرایی و اهتمام به امور خیریه
داشتن توشه سفر
بهترین توشه تقواست یعنی توجه به امور معنوی به جای امور مادی و تعلقات دنیایی ، در حج خود را از این گونه وابستگی ها رها کنیم . روایت شده است که این قسمت از آیه «وَ تَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَیْرَ الزَّادِ التَّقْوى » درباره اهل یمن نازل شده زیرا اینان با دست خالى حج میکردند و زاد و توشه سفر با خود همراه نمى آوردند و مى گفتند: ما به خدا توکل مى کنیم سپس این آیه نازل گردید
توجه به خدا در همه امور و مراحل حج
خردگرایی و توجه به امور فکری و شناختی و عقلانی( یا اولی الألباب)خادم الحجاج