🌹سیری در آیات حج 6🌹
( برداشت های تربیتی از آیات حج)
✳️ إِنَّ الصَّفا وَ الْمَرْوَةَ مِنْ شَعائِرِ اللَّهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَیْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلا جُناحَ عَلَیْهِ أَنْ یَطَّوَّفَ بِهِما وَ مَنْ تَطَوَّعَ خَیْراً فَإِنَّ اللَّهَ شاکِرٌ عَلِیمٌ ( بقره 158)
❇️همانا صفا ومروه، از شعائر خداست. پس هر که حج خانهى خدا ویا عمره به جاى آورد، مانعى ندارد که بین صفا ومروه طواف کند. و هر کس داوطلبانه کار خیرى انجام دهد، همانا خداوند سپاسگزار داناست.
🌱هدف تربیتی :پایبندی به شعائر، مناسک و احکام دین خدا و تعهد نسبت به آنها.
🌱هدف رفتاری : نسبت به شعائر، احکام و مناسک دین خدا متعهد و پایبند باشید ،
✳️واژه شناسی :شعائر: جمع شعیره و آن به معنى علامت است، شعائر اللَّه مکانهاى نشاندارى است که خدا در آنها یاد و عبادت مى شودهمانتد عرفات و منا و مشعر ، صفا و مروه
❇️ *حج* : حج در اصل به معنى قصد و در شریعت قصد خانه خداست
💚حدیث مرتبط با آیه:
شیخ طوسی» گوید: از امامین باقر و صادق علیهماالسلام و نیز از شعبى و بسیارى از اهل علم روایت کنند که مسلمین مى پنداشتند که چون در زمان جاهلیت صفا و مروة جایگاه دو بت بنام اساف و نائله بوده است و توسط بت پرستان و مشرکان مورد طواف قرار میگرفته، مسلمین کراهت داشتند که صفا و مروة را طواف بنمایند و این آیه نازل گردید و خداوند طواف مزبور را اطاعت نامید.
🌹 *برداشت از آیه* :
✅1/ نکات زیر از آیه فوق قابل برداشت است .
❇️آن گونه نیست که هر چه را در زمان جاهلیت یا دوران گذشته بود باید حذف و طرد کرد ، باید دستور و امر خدا را دید و اجرا کرد ، اگر قانون ، رفتار ، عمل وسنتی در گذشته بوده و مورد تایید دین خدا باشد نباید با سلایق و نظر شخصی آن را طرد و نفی کرد ، چیزی که خوب است و شعار دین است باید اطاعت کرد .
❇️هر دین و مذهبی دارای شعار ، مناسک و تشریفات خاص دینی است که نشانگر تعهد و تقید به آن دین و نشان ظاهری یا باطنی آن دین است((لِکُلٍّ جَعَلْنا مِنْکُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهاجاً)) اسلام دارای شعائر و اعمال و ظواهر خاصی است که مؤمنان به آن مقید و مکلف به رعایت آنها می باشند.
✅2/ صفا و مروه و سعی بین این دو کوه بیانگر نقش یک زن به نام هاجر در تکوین یک جامعه و تشکیل " بلد الحرام " است ، به تبعیت از این زن بزرگ ، حجاج چه زن و چه مرد به دستور خدا و برای تکمیل اعمال حج و عمره باید این فاصله را با ذکر و دعا ۷ بار سعی و طواف کنند.زن می تواند تاریخ ساز و جاودانه تاریخ شود.
✅3/ هنگام نزدیک شدن به مروه و صفا آیه فوق را تلاوت و در مضامین و محتوای آن فکر کنیم، در کنار ذکر ،فکر نیز داشته باشیم
✅4/ دو کوه صفا و مروه در روایات نیز ذکر شده واعمال و دعاهای مستحبی در این زمینه وارده است که توسط روحانی کاروان شرح داده می شود..
خادم الحجاج